Hello, there!

This is some content

The popup will open in five seconds

Sportaccommodatie Elzenhagen in Amsterdam.
Sportaccomodatie Elzenhagen in Amsterdam ziet het licht.

Sportaccommodatie Elzenhagen in Amsterdam-Noord ziet het licht

Led overwint op alle fronten

 

Wat moet het een genot zijn om hier te spelen, denk ik bij een rondleiding door de geheel gerenoveerde sportaccommodatie Elzenhagen in Amsterdam-Noord. Op deze locatie wordt, naast allerlei sporten op recreatief niveau, vooral op nationaal niveau gehandbald. Robert Meijer, technisch projectleider bij de Unit beheren en handhaven bedrijven en vastgoed van Stadsdeel Noord, is zichtbaar trots. Niet alleen om hoe de hal oogt en hoe de geboden faciliteiten de prestaties van alle sporters die hier komen, ondersteunen en stimuleren. Enthousiast is hij ook over de toegepaste vooruitstrevende lichttechniek die niet alleen spelers, maar ook zeer direct de gemeente voordelen oplevert en daarbij beantwoordt aan het groene label dat Stadsdeel Noord nastreeft. Becotechniek entekende voor deze duurzame, financieel aantrekkelijke oplossing.

 

Wel willen, niet kunnen?

Gelijktijdig met de renovatie van Elzenhagen liep er in Amsterdam-Noord een ander project. T8 en T5 bleken niet toepasbaar door de beperkte inbouwhoogte die beschikbaar was. Op het voorstel de mogelijkheden van led te bekijken, werd met enige terughoudendheid gereageerd. Zo koud, dat blauwe licht en brengt het wel voldoende licht op de sportplek? Duur ook in aanschaf, toch ? In de gesprekken met Becotechniek en Instore productions kwam men tot een andere conclusie. Met de eerste tegenargumenten energiezuinig en geen chemisch afval, appelleerden ze aan ‘het groene hart’ van Robert Meijer. Ze overtuigden hem vervolgens door een recent op de markt gekomen product, de Ledplaat, te presenteren. Deze voldeed qua afmetingen en weerlegde alle naar voren gebrachte argumenten. De installatie werd uitgevoerd en het enthousiasme was groot.

 

Verrast over de progressie in led en overtuigd door de resultaten, kwam de vraag of led dan misschien ook in Elzenhagen kon worden toegepast. Een uitdaging was ‘geboren’, want hoewel Becotechniek en Instrore productions de razendsnelle ontwikkelingen in led op de voet volgt en de potentie ervan elke dag ervaart, stelt een sportaccommodatie zeer specifieke eisen. Gezien het sportniveau in Elzenhagen zou bovendien rekening moeten worden gehouden met de eisen van het NOC*NSF dat enkele jaren geleden al onderzoek had gedaan. Niet voldoende licht (LUX) op de vloer, verblindend en onvoldoende egaliteit, was toen de uitkomst.

 

Via Saoedi’s bladgoud naar ‘sportgoud’

Een onmiddellijke oplossing hadden wij niet , geloof in led wel. Bij een informatieronde over de hele wereld stuitten ze op een project in Saoedi Arabië, waar op 10 meter hoogte SND (low power) led-lampen waren geïnstalleerd … de lampen brachten warm, egaal, bijna natuurlijk licht op de grond zonder verblinding! Blijkbaar was hier de oplossing gevonden om led-licht dat normaal verwaaierd en na een meter of 5 geen kracht meer heeft, te bundelen zonder verblinding te veroorzaken.

 

Wat bleek? Bij de eerste pogingen, gebaseerd op het bestaande Led-assortiment, was het in hoge mate in het pand aanwezige bladgoud niet meer zichtbaar, laat staan dat het glansde. Men wilde echter aan Led vasthouden. Een nieuwe Led-lamp werd in Duitsland ontwikkeld waarbij het licht door een ervoor geplaatste speciale lens wordt gebundeld. 300 tot 750 LUX bereikt nu de grond. Daarmee was de led-lamp waarmee Becotechniek sportgoud voor handballend Nederland ondersteunde, gevonden.

 

Investering versus winst

Inmiddels heeft Becotechniek en op basis van deze led drie Be Pro verlichtingssystemen ontwikkeld: de Be Pro 300, 500 en 750. In het systeem, van lamp tot armatuur tot besturing, zijn de nieuwste technieken bijeengebracht. De resultaten zijn verbluffend. Elzenhagen is hiervan, met haar Be Pro 500+ systeem, het tastbare én te bezichtigen voorbeeld.

 

Natuurlijk, de aanvangsinvestering is hoger dan bij de keuze voor T5/T8. Dit ogenschijnlijke nadeel, dat door subsidie vaak al omlaag kan worden gebracht, wordt volledig teniet gedaan door de voordelen:

• Een lamp gaat 80.000 uur mee, de besturing ongeveer 50.000 uur. Met het gegeven dat het systeem in een sporthal gemiddeld 4500 branduren maakt, betekent dit dat er slechts eenmaal in de 10 jaar ‘groot’ onderhoud nodig is die bestaat uit het vervangen van besturing. Verder onderhoud en beheer, zoals het veelvuldige lampen vervangen bij T5, is niet nodig.

• Naast deze besparing, is ook de energiebesparing aanzienlijk, zo’n 10 kW per uur per lamp. Het systeem verdient zichzelf met andere woorden gemiddeld binnen 3 jaar terug. In Amsterdam, zo geeft Robert Meijer aan, leidt dit tot een besparing van ca. € 100.000 in tien jaar, waarmee de totale vernieuwing van het systeem, mocht dit na ca. twintig jaar nodig zijn, alweer volledig betaald is.

• En dan het duurzaamheidslabel: led geeft geen chemisch of stroomafval en beantwoordt daarmee volledig aan ‘groene wensen’ van Amsterdam-Noord.

 

NOC*NSF

De spelers in Elzenhagen, bij uitstek het meest onbevooroordeeld, zijn wildenthousiast over het natuurlijke, heldere licht waarin ze nu kunnen spelen. Het egale licht en rustige beeld worden geroemd. Een mooie extra optie (de + in de naam) is dat het Be Pro 500+ systeem dimbaar is. Bij andere sporten, waar minder licht nodig is, kan het licht worden teruggenomen, wat verdere energiebesparing oplevert. Andere opties die Becoled techniek biedt, zijn bijvoorbeeld dat er afhankelijk van een sport andere patronen of lichtsterktes kunnen worden gecreëerd of dat een hal in lichtgroepen kan worden ingedeeld.

 

De gemeente Amsterdam wil ook voor andere panden en sportaccommodaties verder met het systeem. De handbalbond komt binnenkort polshoogte nemen en het NOC*NSF komt het systeem keuren. En het zal (over)winnen, want in haar ‘zwaarste’ uitvoering voldoet het aan de hoogste kwalificaties voor internationale wedstrijden (klasse I):

• minimaal 70% egaliteit gewenst, 86% wordt gehaald

• maximale verblindingswaarde (UGR) moet lager zijn dan 0.22, 0.16 wordt gerealiseerd

• het aantal lumen op de vloer moet, afhankelijk van klasse, 300, 500 of 750 zijn, minimaal 10% meer

   wordt gehaald.

De sporthal is inmiddels gekeurd door keuringsinstantie KIWA.

 

Met deze kwalificaties waarbij zoveel energie, geld en arbeid kan worden bespaard, gaat het licht bij u als lezer misschien uit omdat u het niet kunt geloven … Becotechniek licht u graag bij op weg naar de maatwerk verlichtingsoplossing voor uw pand dat het nú en de toekomst heeft: led.

 

 

DEEL DEZE PAGINA:

ANDERE REFERENTIES VAN BECOTECHNIEK:

Restaurant Oonivoo - Uden 05-05-2018
Autobedrijf Verstappen reclame letters Jan. 2018
ICTEAM Zuid Bv Maart 2018
Slagerij La boucherie April 2018
Bowlingbaan Highbays 2700K dali dim Febr. 2018
06-09-2017 Nieuwe werkplaats verlichting voor inbouwcenter
Oqium Berlin
Watertoren Tiel
3 Zussen lounge drinks & bites
Sunway raamdecoratie
Autoschade voorbewerlingsruimtes
Verano - Best
Drukkerij van Keulen in Serooskerke
Tonny Willemsen Tuin -en Parkmachines
Domino's Pizza
Maatwerk mogelijkheden by Beco
Bezoekerscentrum stoomgemaal Arkemheen
Avans Hogeschool
Monuta Gouda
Gemeentehuis Landerd
Hof van Zelland
Maas coating BV
Instra bedrijfswagen & werkplaatsinrichtingen
Kerk Jacobus de Meerdere
Gemeentehuis Landerd
Antonissen interieurbouw
VVE Kerkakkers Uden
Bloemenzaak De korenbloem
GEA Refrigeration Netherlands N.V.
Oqium Rotterdam
Ecco Leather
Sportaccommodatie Elzenhagen in Amsterdam.
Pastorie B&B / Restaurant
Oqium - Amsterdam
Football Temple - Amsterdam
Project Kaal Masten in Oss
Psychodidact Waalwijk
iloveSneakers Alkmaar
Ambianz Zeeland
Splinter Projects
Autoservice Van den Akker Uden
Drie molens Zeeland
Tierelantijn Breda
Werkplaats Bofram Zeeland
Groothandel UDEA Veghel
Herberg D'n Brouwer Zeeland
Instra Rouwvervoerinrichtingen Zeeland
DOMINO's pizza Veghel
Kwalitaria De Groot Zeeland
Winkel Shoebaloo Rotterdam
VOLG BECOTECHNIEK
Nieuwsflits
Nieuwe catalogus sfeerverlichting mei 2018


BEL 0486 45 07 70
Voor het bestellen van producten of meer informatie. Desgewenst bellen wij u terug!